تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان
به نظر من تصمیم شما برای تحصیل در کارشناسی ارشد در آلمان میتونه یکی از بهترین تصمیم های شما باشه، دلایل زیادی برای این حرفم دارم که شامل شرایط خوب دانشگاه های آلمان برای دانشجو های بین المللی و شرایط ذهنی و بلوغ فکری شما در این سن شما میشه. شاید میدونید که تحصیل در دانشگاه های دولتی آلمان رایگان هست و علاوه بر اون اگه نقطه قوت شما زبان انگلیسی باشه میتونید به راحتی در مقطع ارشد دانشگاه های زیادی رو پیدا کنید که رشته مورد نظر شما رو به انگلیسی ارائه بدن و این گرفتن پذیرش رو در مدت زمان کمتری ممکن میکنه. علاوه بر اون شما زمانیکه که مقطع کارشناسی خودتون رو در ایران گذرانده باشید با پیش زمینه بهتری از فضای دانشگاهی وارد یه فضای کاملا بین المللی میشید و میتونید راحت تر با چالش های مهاجرت و درس خوندن با یه زبان دیگ در محیطی کاملا نا آشنا کنار بیاید. بخوام جمع بندی کنم حرفمو تو یک جمله باید بگم به تصمیمت تو این مرحله اصلا شک نکن.
تو این بخش با هم بررسی میکنیم که:
- شرایط برای درخواست تحصیل در کارشناسی ارشد چیه؟
- چه مدارکی نیاز داریم؟
- چطور میتونیم رشته و دانشگاه مورد نظر خودمون رو پیدا کنیم؟
- و زندگی یک دانشجو بعد از اتمام تحصیل چه شکلیه؟
شرایط برای درخواست تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد آلمان:
اولین نکته ایی که باید بهش توجه کنید داشتن مدرک کارشناسی در ایرانه . علاوه بر اون یکی از مهمترین شرایطی که در شانس گرفتن پذیرش شما تاثیر میزاره معدل مدرک لیسانس شماست. فرقی نمیکنه که شما دانشگاه آزاد درس خوندین یا دانشگاه دولتی اولین موردی که در مدرک شما مورد بررسی قرار میگیره معدل شماست. اینکه شما ممکنه از طریق فضای مجازی شنیده باشید که بچه هایی بودن که با معدل های پایین هم پذیرش گرفتن رو من منکر نمیشم اما باید این واقعیت رو بدونید که معدل پایین تعداد ریجیکتی های شما رو زیاد میکنه پس باید این حقیقت رو بدونید که در آینده سوپرایز نشید.
معدل بالا یعنی چند؟ باید بگم که معدل شما اگر بالای 15 باشه شما از شانس خوبی برخوردار میشین اما اگر معدل شما کمتر از این عدد باشه چی؟ شما باید با کار کردن با اساتید خودتون در کار های علمی از جمله مقالات رزومه تحصیلی خودتون رو افزایش بدین.

نکته
شما باید بتونید این موضوع رو در انگیزه نامه خودتون به خوبی پوشش بدین که چقدر به کار های عملی و تحقیقاتی علاقه دارین و با چه اساتیدی همکاری داشتین و نتایج اون همکاری ها چی بوده؟
مدرک بعدی که شما به اون نیاز دارین مدرک زبان شماست:
اگر قصد تحصیل به زبان آلمانی رو دارین باید بررسی کنید که دانشگاه های مورد نظر شما چه مدرکی رو قبول میکنند اما بیشتر دانشگاه های آلمان مدارک زبان گوته و تست داف رو قبول دارند و شما برای داشتن شانس پذیرش حداقل باید مدرک خودتون در سطح B2 رو دریافت کنید. علاوه بر اون اگه قصد تحصیل در رشته های مدیریتی رو دارین ممکنه دانشگاه از شما درخواست کنه که دانش زبان انگلیسی خودتون رو نیز اثبات کنید و ممکنه برای اینکار از شما یک مصاحبه یا آزمون درخواست کنند. اما اگر جز اون دسته از افرادی هستید که به تحصیل در زبان انگلیسی علاقه دارید با ارائه دادن آیلتس 6.5 به بالاتر به راحتی میتونید شرط داشتن مدرک زبان رو برای خودتون تیک بزنید.

نکته
در بعضی از دانشگاه های سطح بالای آلمان به صورت مشخص از شما درخواست میشه که مدرک B2 انگلیسی برای پذیرش کافی نیست و شما باید هدف خودتون رو داشتن آیلتس 7 به بالا بدونید. اما این فقط برای تعداد محدودی از دانشگاه ها صدق میکنه.
رزومه و انگیزه نامه:
شما برای هر دانشگاه و یا رشته های متفاوتی که قصد اپلای دارین به رزومه و انگیزه نامه های متفاوتی نیاز دارین که باید اون رو تهیه کنید. قطعا در مقطع ارشد کسی از شما انتظار داشتن تجربه خارق العاده و کار حرفه ایی نداره اما باید بتونید در انگیزه نامه خودتون گپ های احتمالی تحصیلی و یا تصمیماتی که در طول تحصیل گرفتین و کار هایی که کردین رو به صورت هماهنگ با هم پوشش بدین و بتونید خواننده انگیزه نامه خودتون رو به صورت منطقی متقاعد کنید که چرا شما فرد مناسبی برای این رشته تحصیلی هستید!؟
شما برای هر دانشگاه و یا رشته های متفاوتی که قصد اپلای دارین به رزومه و انگیزه نامه های متفاوتی نیاز دارین که باید اون رو تهیه کنید. قطعا در مقطع ارشد کسی از شما انتظار داشتن تجربه خارق العاده و کار حرفه ایی نداره اما باید بتونید در انگیزه نامه خودتون گپ های احتمالی تحصیلی و یا تصمیماتی که در طول تحصیل گرفتین و کار هایی که کردین رو به صورت هماهنگ با هم پوشش بدین و بتونید خواننده انگیزه نامه خودتون رو به صورت منطقی متقاعد کنید که چرا شما فرد مناسبی برای این رشته تحصیلی هستید!؟

نکته
منظور من از کار هایی که انجام دادین کارهای روزمره شما نیست ، کارهایی که در طول تحصیل برای افزایش علم و دانش خودتون و کمک به محیط علمی که در اون قرار داشتید انجام دادید رو باید ذکر کنید.
اگه حس میکنی نیاز به کمک یا همفکری داری میتونیم از طریق این صفحه یک وقت با هم داشته باشیم که راجع به رزومه و انگیزه نامت بیشتر باهم صحبت کنیم.
ترجمه مدارک:
شما باید تمام مدارک تحصیلی خودتون رو به صورت ترجمه شده آماده داشته باشین، اگر راجع به ترجمه و آزاد سازی مدارکتون اطلاع کمی دارین میتونید این بخش رو مطالعه کنید. تایید و ترجمه مدارک (کلیک کنید)

نکته
شما حتما برای حضور در سفارت و ویزا شدن خودتون به اصل مدارک تحصیلی خودتون نیاز دارین. با توجه به اینکه هزینه آزاد سازی مدارک لیسانس الان بین 6 تا 8 ملیون در هر ترم بسته به رشته شما متفاوته باید بگم که این پروسه حتما باید انجام بشه و شما این پول زور رو باید پرداخت کنید.

نکته
آزاد سازی مدارک لیسانس برای بچه های دانشگاه آزاد کمی آسونتره و شما میتونید با یک تسویه حساب ساده با دانشگاه فرایند آزاد سازی خودتون رو از طریق دانشگاه خودتون انجام بدین.

نکته
برای آزاد سازی مدارک دانشگاه های دولتی ،باید در ابتدا با دانشگاه و صندوق رفاه دانشگاه خودتون تسویه حساب کنید و سپس با مراجعه به سامانه سجاد درخواست خودتون برای لغو تهعد آموزش رایگان رو ثبت کنید. در این مراحل از شما کشور مورد نظر شما برای مهاجرت نیز پرسیده می شود که باید به اون پاسخ بدین. در این مرحله است که شما باید هزینه آزادسازی مدرکتون رو هم پرداخت کنید.

نکته
برای دانشجویان پسر ، شما قطعا میدونید که برای فرار از خدمت سربازی و گرفتن معافیت تحصیلی باید یک رشته ایی در یکی از دانشگاه های آزاد ثبت نام کنید و در همین حال مراحل مهاجرت خودتون رو به پیش ببرید. تا زمانیکه پذیرشتون رو دریافت کنید و در صورتیکه دانشگاه شما مورد تایید وزارت علوم بود از معافیت تحصیلی دانشجو های خارج از کشور استفاده کنید.
مراحل اپلای برای رشته های کارشناسی ارشد:
بعد از اینکه تمام مدارک شما برای فرستادن درخواست پذیرش آماده بود ،باید خودتون رو برای جمع آوری اطلاعات راجع به رشته های و دانشگاه های مورد نظر خودتون آماده کنید. بهترین و معتبرترین منبعی که شما در این زمینه میتونید داشته باشید سایت اصلی هر دانشگاه است که اطلاعات به روز و دقیق تری به شما ارائه میده. اما سرچ زدن و گشتن یک به یک سایت های دانشگاه آلمان علاوه بر اینکه کار آسونی نیست زمان زیادی هم از ما میگیره. برای راحتی در اینکار من اینجا سایت https://www.daad.de/de/ رو به شما معرفی می کنم.
سازمان DAAD یک سازمان آلمانی است که برای دانشجویان بین المللی که قصد تحصیل در آلمان را دارند فعالیت میکنه. شما میتونید از طریق این وبسایت و سرچ کردن رشته مورد نظر خودتون به تمام دانشگاه هایی که رشته مورد نظر شما را در آلمان ارائه میدهند دسترسی داشته باشید.
در فیلم زیر میتونید نحوه کار کردن با این وبسایت رو ببینید.
پس از اینکه لیستی از دانشگاه های مورد نظر خودتون تهیه کردین باید بررسی کنید که از چه طریق باید برای این دانشگاه ها درخواست خودتون رو ارسال کنید. به صورت کلی دو راه بیشتر وجود نداره:
1- از طریق وبسایت های رسمی خود دانشگاه شما باید برای خودتان پرتال شخصی بسازید ،مدارک خود را آپلود کنید و درخواست خود را ارسال کنید.
2- از طریق وبسایت uni-assist که در بخش یونی اسیست میتونید اطلاعات مورد نیاز خودتون رو راجع به این موضوع داشته باشید.
بعد از ارسال درخواست های متعدد برای دانشگاه های مختلف شما باید منتظر بمونید که از حداقل یکی از این دانشگاه ها نامه پذیرش خودتون رو دریافت کنید و پس از اون خودتون رو برای مرحله ویزامتریک و گرفتن ویزا آماده کنید که میتونید اطلاعات لازم رو در بخش آماده شدن برای سفارت بدست بیارید.
زندگی یک دانشجو بعد از فارغ التحصیلی:
یکی از چالش ها و دغدغه هایی که دانشجو های ایرانی بعد از فارغ التحصیلی باهاش روبه رو هستند پیدا کردن کار مرتبط در رشته ایی که تو اون تحصیل کردند. در اینصورت میتونید شما ویزای خودتون رو تمدید کنید و در آلمان موندگار بشید. شما بعد از اینکه فارغ التحصیل میشین باید به اداره ی مهاجرت شهر خودتون مراجعه کنید و ویزای خودتون رو به ویزای جستجوی کار تغییر بدین. مدت زمان این ویزا 18 ماهه است و شما در این مدت زمان وقت دارید که یک کار مرتبط پیدا کنید در غیراینصورت ممکنه شما نامه ترک خاک آلمان رو دریافت کنید.
اما باید بگم که شرایط کاری زیادی در آلمان وجود داره که شما میتونید بعد از فارغ التحصیلی برای اونها درخواست بدین اما این مرحله نیاز به تلاش و جنگجویی بیشتری نیاز داره و شما نباید نا امید بشید و از پا بیفتید. شرایط خوب زندگی در آلمان برای شما از زمانی اتفاق میفته که بتونید کار مرتبط با خودتون رو پیدا کنید و ویزای خودتون رو از تحصیلی به ویزای کاری تبدیل کنید.
در مورد تبدیل ویزا و شرایط دریافت بلو کارت در قسمت ویزای کاری بیشتر توضیح دادم اما اینجا باید بدونید که حتما نیاز نیست پیشنهاد شغلی با حقوق بالایی دریافت کنید تا بتونید ویزای خودتون رو عوض کنید. تنها نکته مهم برای شما مرتبط بودن وظایف شغلی شما رشته تحصیلی شماست.

نکته
در آلمان پیشنهاد شدن از سمت افراد آشنا برای موقعیت های شغلی خیلی خیلی موثره . به طور مثال اگر فردی در شرکتی که شما برای اون درخواست کار ارسال میکنید شما را بشناسه و شما را معرفی کنه این یک نکته خیلی مثبت در روند پذیرش شما میشه پس از اهمیت شبکه سازی و صحبت با تمام افرادی که میشناسید اصلا غافل نشید.

نکته
: حضور در نمایشگاه های کار و صحبت کردن با کارفرما های متفاوت رو هم باید جدی بگیرید. این مکان ها میتونن بالقوه پله ایی برای موفقیت شما برای گرفتن موقعیت شغلی آینده شما باشه.

نکته
و در آخر میتونید با یکسری از شرکت های کاریابی که به صورت واسطه عمل میکنند در ارتباط بشید. این شرکت ها در صورت گرفتن موقعیت شغلی برای شما تا یکسال اول قرار داد شما درصدی از حقوق شما رو به صورت حق الزحمه دریافت میکنند که خب با توجه به مزایایی که شما با دریافت شغل بدست میارید میتونید در سال اول از اون درصد حق الزحمه چشم پوشی کنید.
و در آخر باید بگم شما یک تجربه با ارزش بدست آوردین که فارغ از هر نتیجه ایی که در اخر برای شما پیش میاد من بهتون تبریک و خسته نباشید میگم که تونستید تا اینجای کار با سختی ها و ناملایمات ادامه بدین. اگر نیاز داشتین راجع به هر موضوعی باهم صحبت کنیم حتما از طریق راه ها ارتباطی که در وبسایت وجود داره به من اطلاع بدین.